preskoči na sadržaj

Gimnazija Matija Mesić

Login
Zaštita privatnosti
Priloženi dokumenti:
Politika zastite privatnosti.pdf

2019./2020.
   Školski kurikulum i Godišnji plan i program

 

 

Otrovno pero

Pročitajte naš školski list u digitalnom obliku!

http://www.otrovnopero.com.hr/

S Facebooka
Tražilica
Škola pod povećalom
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka
Kalendar
« Kolovoz 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Brojač posjeta
Ispis statistike od 11. 10. 2012.

Ukupno: 565588
MATURANTI

Brošura „Državnom maturom“ do fakulteta - vodič za učenike završnih razreda četverogodišnje srednje škole!

 

Likovni kutak
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Edukativno-estetski projekt "Cipelice Pričalice"
Autor: Danijela Terzić, 28. 11. 2019.

„Empatija predstavlja umijeće ulaženja u tuđe cipele i gledanja svijeta kroz tuđe oči te je, nažalost, jedan od loše iskorištenih ljudskih potencijala. Empatija može transformirati osobne i političke odnose u društvu. Bez nje ste emocionalno gluhi i postajete politički ravnodušni. Oko 98 posto ljudi ima urođenu sposobnost empatije, ali rijetki od nas koriste sav taj potencijal. Mene zanima kako ga potaknuti.”

Roman Krznarić
 

Edukativno-estetski projekt „Cipelice pričalice“

 

Međupredmetni projekt nastavnog predmeta Likovna umjetnost i školske knjižnice

Voditeljice projekta:  Snježana Kauzlarić, dipl. pov. umjetnosti i Sandra Buzgo Blažević, prof. hrv. jezika i književnosti

Nositelji projekta: članovi likovne skupine Gimnazije „Matija Mesić“, učenici koji pohađaju izvannastavnu aktivnost VIZURA – vizualna kultura i likovni izričaj

              Ideja o pokretanju projekta nastala je u veljači 2019. godine u 2. f razredu, no tek  povodom Međunarodnog dana tolerancije 15.11. 2019. u  13 h u auli naše škole ostvarila se jedna etapa projekta kojoj je prethodila radionica prezentacije projekta i oslikavanja starih cipela.  Devetnaest učenika su točno u 13 h  u među smjenskoj vrevi  donijeli  stare oslikane cipele u kojima su bile umetnute ispovijesti imaginarnih osoba koje imaju marginaliziran položaj u društvenoj zajednici. Učenici škole su bili aktivna publika koja je potom razgledala Cipelice pričalice i čitala ispovijesti. Riječ je o suvremenom umjetničkom izričaju u formi događanja (happening) koji je dokumentiran i u formi video uratka. Moto happeninga bio je „Vježbajmo empatiju!“.

               U trećoj etapi projekta predviđen je okrugli stol na kojem se čitaju ispovijesti i  raspravlja se o poziciji njihovih aktera. U konačnoj etapi projekta očekuje se  publikacija priča/ispovijesti i fotografija Cipelica pričalica u formi fanzina.

              Štrajk i samoizolacija omeli su planirani tijek projekta u fizičkim prostorima. Usprkos preprekama proširili smo dobru energiju projekta i u eTwining zajednicu pokrenuvši projekt  Empathic storytelling shoes   zajedno s partnerima: školom iz Portugala koja se nalazi u predgrađu Lisabona Barreiro, Agrupamento de Escolas de Santo André te umjetničkom školom iz rumunjskog grada Cluj, Liceul de arte vizuale “Romulus Ladea”. Cilj je stvaranje zajedničke elektroničke knjige oslikanih cipelica i priča te ozračje tolerancije i razumijevanja po uzoru kakvo je stvoreno u našoj školi kroz likovne radionice i primjenu suvremenih umjetničkih praksi. Projekt je pokrenut 30.01.2020.,  a predviđeno je  njegovo trajanje kroz četiri godine.

https://www.otrovnopero.com.hr/2020/01/30/uci-u-tude-cipele/   

           Cilj ovog projekta je potaknuti razmišljanje o empatiji/uosjećanju koje vrlo često izostaje u svakodnevnoj komunikaciji. Cipelice pričalice može obuti svatko tko je zainteresiran za drugog čovjeka i njegovu priču. Na taj način učimo gledati  svijet iz pozicije drugog što doprinosi razumijevanju i boljim međuljudskim odnosima. Nadahnuće događanju bio je Muzej empatije i njegov utemeljitelj Roman Krznarić, engleski filozof i sociolog.

Na  dolje navedenoj poveznici na portalu Ebrod popraćeno je samo umjetničko događanje/ happening od strane medija.

http://www.ebrod.net/slavonski-brod/clanak/kako-biti-tolerantan-i-imati-empatiju-prema-drugima-danas-su-pokazali-ucenici-gimnazije-matija-mesic-30555.html 15.11.2019.

Također o događanju bilo je riječ i na lokalnom radiju Radio 92FM u emisiji "Od A do 92" u 16:30 sati 16. studenog 2019 godine.

Video uradci happeninga objavljeni su na YouTube kanalu Likovna umjetnost - https://www.youtube.com/channel/UCNKgch36wL-DG7FLbirNNDw.

 

Snježana Kauzlarić

 

 

 


 

 

 

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju